Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 dl víz
- 10 dkg vaj
- 18 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (115,2 g szh) (finom lisztből 20 dkg kell a recept szerint)
- 5 tojás
- 4 tojás
- 2 kupak édesítőszer
- 1 ek zabpehelyliszt (kb. 10 g szh)
- 2 dl tej (9 g szh)
- 1 dl víz
- 2 mk zselatin
A vizet felforrósítottam, beletettem a vajat. Mikor az megolvadt, beleöntöttem a lisztet és jól elkevertem. Levettem a tűzről, és egyenként beleütöttem a tojásokat, egy-egy tojás között szépen elkavartam a masszát.
Sütőpapírral bélelt tepsibe először kanállal próbáltam adagokat rakni, de azok nem lettek szépek, így kipróbáltam az újonnan vett habzsákomat, és azzal nyomtam halmokat a tepsibe. Kell helyet hagyni köztük, mert megdagadnak. Kb. fél óra pihentetés után előmelegített sütőbe raktam, melybe alulra egy edénybe vizet raktam, hogy gőzölögjön. 20 percig nem szabad kinyitni a sütőajtót, addigra szépen megnőnek a fánkok. Utána elvileg ki kellett volna venni a vizet, de túlságosan betoltam, így nem tudtam kivenni a forró sütőből, de így is jó lett. Levágtam a kalapjukat, és megörültem, hogy tényleg milyen szép üregesek lettek. :)
Közben megcsináltam a vaníliakrémet. A jól elkevert tojásokhoz adtam az édesítőszert, a zabpehelylisztet, a tejet és a vizet. Folyamatos kevergetés mellett besűrítettem, majd hozzáadtam a zselatint.
Mikor a krém kissé kihült, a fánkokba töltöttem. A család másik felének tejszínhabbal tálaltam, én magam csak a vaníliakrémmel ettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése