Már csináltam egyszer, de akkor valahogy nem sikerült feltenni ide. Az ötletet, mint már annyiszor, innen vettem, bocsánat Roxa, talán így nem minősül plágiumnak, ha megadom a pontos hivatkozást...:))).
Hangsúlyoznom kell, hogy az én süteményeim nem feltétlenül kalóriaszegények. Ha választani kell, hogy szénhidrátszegény vagy kalóriaszegény legyen az alapanyag, én mindig a szénhidrátszegényet választom. Akinek a fogyás is a célja, azért gondolja át, hogy azt használja-e, amit én. Például én soha nem használok növényi tejszínt tejszín helyett, mert annak jóval magasabb a szénhidráttartalma. Pudingport sem szoktam használni ugyanezért, hanem tojásos alapú krémeket csinálok, melynek a kalóriatartalma természetesen nagyobb, mint a pudingé lenne. Úgyhogy a fent meghivatkozott süteményeket, amelyek a kalóriaszámlálás jegyében készültek, egytől egyig átalakítom.
Na de következzen a recept.
Tegnap este kezdtem el, és ma reggel fejeztem be. De persze ez nem azt jelenti, hogy egész éjszaka csináltam :))). Csak éppen a harmadik és negyedik "emelet" között várni kellett, hogy a harmadik megszilárduljon, nehogy rossz legyen az alapozás és az egész építmény összedőljön.
1. emelet:
A szokásos módon csináltam egy
- három tojásos kakaós piskótát (33 g szh)
ezúttal a 22×22 cm-es szögletes tortaformámban. Itt megtalálható a recept, annyi a különbség, hogy ha van itthon teljes kiőrlésű tönkölyliszt, akkor mindig azt használok kakaós piskótához, ott úgyis elfedi a kakaó a színt, és igy a cukorfelszívódás is lassabb, és a szénhidráttartalom is alacsonyabb egy csöppet.
2. emelet:
- 50 dkg krémes túrót (19 g szh)
- 1 kupak folyékony édesítőt
- 1 mk vaníliaaromát
összekevertem, és rásimítottam a már kihűlt piskótalapra.
3. emelet:
- 3 tojássárgát
- 1 ek xilittel
- 1 kupak folyékony édesítőszerrel
- 3 dl tejjel (15 g szh)
- 2 dl vízzel
- 1 ek zselatinnal
összekevertem, és folyamatos kavargatás közben krémmé főztem. Mikor kissé kihűlt, hozzákevertem a
- 3 tojásfehérjéből
- 1 ek xilittel
felvert habot. Ezt itt tanultam, profiktól, hogy a krémes krémjét hogyan kell csinálni. Na, milyen rendes vagyok, mindent meghivatkozok.:))
Ezt a habos krémet öntöttem a túróemeletre, és itt következett az, hogy beraktam a hűtőbe egy éjszakára, hogy szilárduljon. (Már elég késő volt ahhoz, hogy kivárjam.)
4. emelet:
Ez készült el a leggyorsabban. Másnap reggel kemény habbá vertem:
- 2,5 dl habtejszínt (8 g szh)
- 1 ek xilittel
ehhez még hozzákevertem:
- kb. fél deci forró vízben feloldott 2 mk zselatint
a tetejére reszeltem:
- 1 azaz egy kocka 86 %-os étcsokit (2 g szh)
Végül betettem a hűtőbe.
Összesen 77 g, jórészt lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, 25 darabra vágva az 3 g szénhidrát darabonként, igazán baráti!
Összesen 77 g, jórészt lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, 25 darabra vágva az 3 g szénhidrát darabonként, igazán baráti!
Brutál jól néz ki!
VálaszTörlés