2012. május 8., kedd

Citromos túrótorta

Hétfőre születésnapi bulit szerveztünk, és erre akartam készíteni egy tortát a szülinaposnak. Mivel azonban vasárnap este fél hétre értünk haza, nem nagyon volt kedvem belefogni, pláne még hozzávalókért elmenni a boltba. Aztán megnéztem, mi van itthon, és a túró, tejszín és biocitrom összeházasítása jó ötletnek tűnt. Így született meg az alábbi torta. Ja igen, az ünnepelt betegség miatt lemondta a részvételt, úgyhogy ő nem evett belőle.:)

Először is készítettem a szokásos módon 3 tojásból egy kakaós piskótalapot:
  • 3 tojás
  •  5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (32 g szh)
  • 1 ek kakaópor (1 dkg volt, lemértem, azaz 1 g szh)
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 3 ek víz
  • 1 kupak Süssina folyékony édesítőszer 
Szétválasztottam a tojás sárgáját és fehérjét, a fehérjét kemény habbá vetem, a sárgájához hozzáadtam 3 evőkanál vizet és az édesítőt, és azt is habosra vertem. Rászitáltam a kakaóporos, szódabikarbónás liszt felét a tojássárgás keverékre, erre ráborítottam a felvert tojásfehérjét, majd rászitáltam a lisztes keverék maradékát.Összeforgattam, beleöntöttem a kivajazott, lisztezett tortaformába és előmelegített sütőben 12-13 perc alatt megsütöttem.
A krémhez összekevertem a következőket:
  • 25 dkg túró (10 g szh)
  • 5 dl tejszín (17 g szh)
  • 2 biocitrom leve és az egyiknek a reszelt héja(5 g szh)
  • 1 kupak Süssina folyékony édesítőszer 
  • 1 dl forró vízben feloldva 2 mk zselatin
A krémet a már kihűlt piskótára öntöttem, a tetejére citomkarikákat vágtam, és az egészet betettem a hűtőbe, jelen esetben majdnem egy napra.
8 szeletre vágtam, egy szelet kb. 8  g szénhidrátot tartalmaz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése